СТАТИИ

Знаете ли откъде идва традицията, казваща на коя ръка се носи годежен пръстен?

12 Октомври 2020

СПОДЕЛИ

Годежният пръстен символизира споделената любов и е материалистичното изражение на първата ви обща, съвместна крачка към бъдещето, което ще изживеете в добро и лошо заедно. В днешни дни обаче сякаш по-важно е да предложим по най-необичайния, а понякога дори и налудничав, начин брак, отколкото да се вслушаме какво повеляват традициите, на какво могат да ни научат или поне заинтригуват древните обичаи. 
За годежния пръстен, например, винаги е съществувала традиция, според която той се поставя на определена ръка и на конкретен пръст. Различните култури и народи обаче не следват една и съща традиция. Тоест съществуват не едно, а разнообразни вярвания за това на коя ръка и на кой пръст се поставя годежния пръстен. Естествено, всяка традиция си има своето обяснение и интересна история. Днес, ще ви разкажем малко за различните ритуали при годежа от отдалечени един от друг региони по света, но свързани именно с поставянето на годежния пръстен.

Годежният пръстен е част от свещения съюз между жената и мъжа от древни времена

мъж поставя годежен пръстен с диаамнт на своята годеница

По-конкретно, съществуват данни, че годежният пръстен намира своя първообраз още по време на Праисторията. Тогава, разбира се, жената не е изисквала от своя смел ловец на диви животни скъп пръстен с диамант, за да се обрекат един на друг. Въпреки че и в онези стари времена аксесоари като бижута (макар и в съвсем друг образ) са съществували и тогава, обвързването между мъж и жена не ги е изисквало. Ролята на годежния пръстен е била поверена на обикновена връвчица, която обаче както и днес, мъжът е слагал на пръста на своята избраница. Липсват данни дали е имало значение на кой пръст е била поставяна връзката. По-важен е бил смисълът. 

Първите сведения за отговора на въпроса на коя ръка се носи годежен пръстен са от Египет

годежните пръстени в древен Египет

Според древните египетски обичаи годежът изисква мъжът да предложи на своята половинка свещен брачен съюз с пръстен. Имало е строго спазван обичай, според който пръстенът се слагал на безименния пръст на лявата ръка. Според египтяните, от там минавала вена, която преминавайки по пътя на цялото женско тяло, завършвала право в сърцето. Ето защо древните египтяни наричали тази вена „вената на любовта“. Според някои историци, по време на войните между египетския народ и нашествениците от Запад, традицията се е разпространила след омешването на населението. И все пак, днес, тя не е еднаква за всички страни по света. 

На коя ръка се носи годежен пръстен е въпрос и на религиозна принадлежност 

годежни пръстени с диаманти

Днес, в една част от света годежният пръстен се носи на лявата ръка, но в друга – на дясната. Някои специалисти правят това разделение на религиозна основа. Според източноправославните вярвания и ритуали за сключване на свещен съюз, пръстенът се носи на дясната ръка, а според католиците – на лявата. Напоследък обаче тази традиция не се спазва повсеместно нито от католиците, нито от проповядващите източноправославното християнство. Според някои специалисти, днес е по-важно пръстенът да се носи на безименния пръст, без значение на коя точно ръка ще си избере бъдещата булка. Въпреки, че в България преобладават източноправославните християни, по-популярно е годежният пръстен да се носи на лявата ръка. Същото важи и за Полша. Във Великобритания и САЩ пък, където има доста протестанти, годежният пръстен се носи на дясната ръка. В някои мюсюлмански страни е забранено изобщо да се носят както годежни пръстени, така и брачни халки, докато в други, включително с преобладаващо население, проповядващо исляма, се е възприела западната традиция за годежен пръстен, който носим на дясната ръка. Така например, в съседна Турция на сгодилите се дават халки, които са свързани с панделка. Панделката се реже от най-близкия на двойката. 

Други интересни обичаи, свързани с годежния пръстен, от цял свят 

дамски годежен пръстен и мъжки пръстен

Знаете ли, че има страни, в които не само жената, но и мъжът получава годежен пръстен? Подобен ритуал сигурно е объркващ за мнозина от вас, особено имайки на предвид, че подобно разменяне на пръстени изключва елемента на изненадата в предложението, а напротив – изисква еднопосочно мислене на двамата бъдещи съпрузи. Става въпрос за Аржентина и Швеция, където трябва да подчертаем обаче, че предложението от мъжа се запазва като традиция. Размяната на годежни пръстени става след заветното „Да“. Традицията в тези държави повелява годежните пръстени да са изработени или от злато, или от сребро. 

Не във всяка страна постъпваме по един и същи начин с годежния си пръстен

пръстен със сърце, обхванато с две ръце

Най-популярната традиция, възприета и у нас, е годежният пръстен да се замени с брачната халка в деня на бракосъчетанието. В Ирландия обаче жената носи специфичен годежен пръстен. На него е изобразено сърце с корона, поддържано от двете страни с две ръце. Пръстенът се носи от ирландките до сватбата. В деня на сватбата той не се заменя от сватбена халка. Годежният пръстен просто се обръща на обратно. В Индия пък освен годежния пръстен на ръката, избраницата носи и такъв на крака. След сватбата младоженката има право да свали годежния пръстен от крака, но този на ръката не може да сваля до края на живота си. В Чили също няма брачни халки, а само годежни пръстени. След сключване на брака обаче годежният пръстен остава на безименния пръст, но се сменя ръката. В тази страна, също като в Аржентина и Швеция, и двамата получават пръстени след годежа. 

В някои култури пък липсва изискване за годежен пръстен. Вместо него, жените получават други накити. В Бенгал жените получават гривни, изработени от желязо. Воините Самбуру от Северна Кения пък показват, че вече са обвързан, прибавяйки специални цветя върху традиционната им огърлици с мъниста, която носят ежедневно. 
А може би, няма никакво значение на коя ръка се носи годежен пръстен и дали той изобщо е пръстен или друго бижу. По-важно е в кого ще се вречем за цял живот. Най-важно е да запазим любовта, която сме изпитва
ли в деня на годежа. 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ