СТАТИИ

Всичко, което трябва да знаете за диамантите!

19 Август 2021

СПОДЕЛИ
Диамантите са не само най-добрите приятели на жените, но и един от най-ценните активи. Това са скъпоценните камъни с най-висока стойност, търсене и повод за възхищение. Много често стойността на диаманта се определя не само от неговата големина и карат, но и от неговата история, от личността, която го е носила. В тази връзка, днешният ни материал, посветен на основната информация, която трябва да знаете за диамантите, е свързана именно с топ диамантите в света. 

Най-известните и скъпи диаманти в света.

най- скъпите диаманти в света
Трудно е да изброим всички от тях именно защото някои са високо оценени поради своята красота, други – поради теглото си – а трети поради историята, която носят със себе си. Все пак, за да нахраним подобаващо вашето любопитство, специално за вас събрахме едни от най-известните диаманти в света. Както се подразбира, те са и едни от най-скъпите представители на това чудо на природата. 

•    Санси.

диамант Санси
През 1570 година в Константинопол той става собственост на френския посланик Никола де Арл. Малко по-късно, в знак на почест диамантът е подарен на кралица Елизабет. Интересно е, че диамантът по-нататък отново бива предаден някому, но все още не се знае с точност на кого. Според повечето историци, той отново се връща във Франция и остава в богатството на Луи 14-ти. За този диамант се носят всякакви митове и легенди, като последното му официално оценяване му дава стойност от 1 милион франка. 

•    Екселсиор.

диамант Екселсиор
Камъкът за първи път е споменат през 1893-та година. Неговият необичаен синьо-бял нюанс е само един от факторите, които го превръщат в топ популярните диаманти в света. Смята се, че масата на камъка в началото е била цели 995 карата, но по-късно той е бил разделен на цели 21 камъка. За съжаление, при тази подялба Екселсиор губи над 60% от общата си маса. 

•    Кохинур.

диамант Кохинур
Това е един от диамантите с най-мистериозната история. Според историците, той никога не е бил продаван или подаряван. Камъкът е преминавал в ръцете на друг собственик срещу нечий живот. Кохинур е диамант, който първоначално е бил притежаван от династията Велика Могол, като владетелите го използвали за украса на кралския паун. В последствие камъкът става част от короната на кралиците на Великобритания, като за първи път на Острова той се появява като подарък за кралица Виктория. Тя го е носила като брошка. 

За какви бижута се използват диамантите?

диамантена огърлица в комплект с диамантени обеци
Сигурно вече сте шокирани, че някой някога е носил диамант като брошка, а не върху ръката си като украшение на пръстен. Истината обаче е, че не само кралица Виктория си е позволявала подобно своеволие. Диамантите нерядко са били ползвани за украшения на дрехи, колани, тронове, корони и дори мечове. В днешни дни пък диамантите макар и да се свързват главно с годежни пръстени, са отличителен знак и за най-скъпите в света обеци. В някои бижутерийни магазини диамантите са част от орнаментиката на гривни и колиета. Има и доста ексцентрични диадеми и аксесоари за коса, с които богати и видни дами носят любимите си диаманти. Сред силно религиозно настроените богати общности ще срещнете и не малко притежатели на диаманти, които ги носят върху кръстове. 

Видове диаманти според цвета им.

диаманти в различни цветове
Освен по своята стойност и тегло (карати) диамантите често се избират и според своята визия. При нея определящи са както самата обработка, така и цветът. Диамантите са необичайни скъпоценни камъни именно защото могат да се срещнат в наистина голям брой от нюанси. Това ги превръща в още по-предпочитани и обичани както от инвеститорите, така и от любителите на бижута. Ето какви диаманти бихте могли да срещнете в търговската мрежа, а и изобщо в систематичните трудове, посветени на този камък според неговия цвят:
•    Жълт
•    Син 
•    Розово
•    Зелен
•    Кафяв
•    Бял
•    Сив
•    Оранжев
•    Лилав
•    Черен 

Как да различим естествените от синтетичните диаманти?

естествен диамант или не
Както виждате, цветът не е фактор, който ще ви помогне да различите истинския от фалшивия диамант. Естествените диаманти се предлагат в различни нюанси. Как тогава да знаем дали виждаме пред себе си или се опитват да ни продадат синтетичен, или естествен диамант? Един от най-популярните методи за целта включва само една чаша вода. Диамантите са с много голяма плътност, поради което при потапянето им, те веднага ще отидат на дъното на чашата. Друг вариант за разграничаване на истински от синтетичен диамант е като проверите неговото светлоотразително качество. Ако вземете един диамант и под него поставите лист с текст, в случай че диамантът е истински, няма да можете да прочетете какво точно пише в листа. Тук е важно да отбележим и, че нито един диамант по никакъв начин не може нито да се надраска, нито да се счупи. Ако направите такъв експеримент с вашия камък, рискувате само да разберете истината за него – тоест че е синтетичен – и да го разрушите. Но ако е истински, риск от разрушаване за вашия диамант няма. Последно, но не по важност, диамантите и бижутата с диаманти могат да преминат и през специална лабораторна проверка, която завършва с издаване на сертификат за качеството на камъка. В такъв сертификат се изписва мястото му на изработка, идентификационен номер, цвят, чистота, шлифовка и разбира се, карат. 

Какво показват каратите на един диамант?

Карати на диаманти
Каратите са основна мерна единица на скъпоценния камък диамант. Каратите са специфика, която определя и цената на конкретния диамант, включително и когато той е част от декорацията на каквото и да е било бижу. Поради високата стойност на диамантите, напълно възможно е повечето му карати да са определящи за сериозна цена дори ако останалата част от материала на изработката да е минимална (например, злато, платина, сребро). Но какво точно показват каратите на един диамант? На практика, с каратите се измерва теглото на диаманта. Това се налага поради факта, че диамантите са изключително редки. Ето защо цената им се определя според големината им, тоест според карата. На практика, диамант с 1 карат е равен като тегло на 0.2 грама. 


 
ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ