СТАТИИ

Топаз - камъкът хамелеон на мъдростта и богатството.

01 Март 2021

СПОДЕЛИ

От най-далечни древни времена топазът се смята за един от най-ценните, впечатляващи и дори магически скъпоценни камъни. Познат като камъкът на мъдростта и духовната сила, той е бил носен от придворните дами с надеждата да привлекат към себе си повече богатство, а от аристократите – да получат провидение свише за смисъла на живота и пътя, по който са поели. Възпяван от поетите, топазът и до ден днешен е предпочитан от артистичните персони, от хора с особен поглед към красотата. Това е и любимият камък на куртизанките, което пък ни навежда на мисълта, че в природата му е да бъде символ на страстта и горещите чувства. 
Син топаз, красиви златни бижута с Топаз, мъж подарява бижута на своята половинка.

Топазът през годините

Историята на топаза като скъпоценен камък е предхождана от данните, които знаем за него като лечител. Хората от древността, вярващи в лечебните свойства на някои камъни, са възприемали топаза като мощен източник на баланс, спокойствие и хармония както за индивидуалната личност, така и за групи от хора особено при раздор, политически размирици и дори състояния на война. Според специалистите преди се е вярвало, че топазът притежава балансираща за емоциите енергия най-вече поради неговата хамелеонова същност. Тя се изразява в две направления. От една страна, в природата можем да открием няколко вида топаз според основния му цвят. От друга страна обаче, топазът е и един вид магически камък, защото понякога той променя нюанса си и то под влиянието на някои храни, напитки и дори елементи от естествената ни заобикаляща среда. Топазът е бил прилаган като успешно лечебно средство при тежка депресия, слаб апетит и дори в случай на дълбоки рани с цел бързо регенериране на клетките. 
Първите свидетелства за невероятната сила на топаза, както и за красивата му визия, са от Гърция. Между другото, именно от тук произлиза и името на скъпоценния камък – от остров Топазиос, намиращ се в Червено море. Малко по-късно топаз започва да се добива и в Германия, а в Бразилия, в средата на 18 век минералът е определен като скъпоценен камък с особено голямо значение за бижутерията по онова, а и по сегашно време. 

Видове топази и тяхната символика 


Топазът е характерен най-вече с голямото си разнообразие от нюанси, в които може да попадне както върху годежен пръстен, така и върху друго дизайнерско бижу. Казваме дизайнерско, защото днес, топазът не е най-популярния скъпоценен камък в бижутерията. Там, където се ползва обаче, резултатът обикновено е не просто уникален и различен, но и привлича погледа на хората с богата душевност и таланти. Между другото, съществува традиция, според която топазът е най-подходящият подарък за две годишнини от сватбата – 4-та и 19-та. Този обичай определено е поредната препратка към хамелеоновата същност на топаза. Но нека поговорим и за отделните видове на камъка в зависимост от нюанса и символиката им. 

Магнетичният син топаз

Златен пръстен със син Топаз
Енергията му е изключително силна, а визията – впечатляваща. В миналото е бил носен много от аристократите, както и от хората с царско потекло. Смята се, че синият топаз е източник на вдъхновение, затова е и бил предпочитан и от творческите съсловия.  За синия топаз се говори като за морска сирена и царицата на океанските дълбини. Той символизира добротата и може да неутрализира негативната енергия, а хората, които го носят са възнаградени с късмет. Интересен е фактът, че синият топаз има три подвида, които се различават по степен на наситеност. Те са познати като дълбоко син “London blue”, средно син “Swiss blue” и светъл топаз “Sky blue”.

Скъпият и атрактивен зелен топаз

Златен пръстен със зелен Топаз.
Дълги години наред зеленият топаз е бил най-скъпият вариант на този минерал. Той е бил придружаван по цена и със синия, но в последствие са намерени много находища със син топаз, поради което и зеленият придобива все по-голяма значимост и стойност сред скъпоценните камъни. Зеленият топаз е бил възприеман в древността и като лекарство при болести на очите. Силата му е толкова голяма, че според преданията той може да промени дори човешката карма. Символиката на зеления топаз се свързва с топлите, ласкавите и хармоничните отношения между хората. Това е причината и много народи да са вярвали в способността на зеления топаз да предотвратява войни. 

Жълтият топаз – талисманът на мистиката

Златни обеци с жълт Топаз.
Според преданията от древността той давал насоки на хората да разгадаят мистериите в живота. По-късно, с напредването на науката, жълтият топаз е станал любимият камък на психолозите. А още по-късно, жълтият топаз е влизал в употреба на криминалистите да разкриват престъпленията. Всички тези приложения на жълтия топаз категорично потвърждават природата му на откривател, пътеводител и талисман. В бижутерията той се използва често днес, като изделията с жълт топаз, определено, не са за всеки. Те привнасят особена нотка на сила  власт, сдържан стил и изтънчена красота. 

Редки видове топаз 

В момента жълтият и безцветен топаз се смятат за най-евтините разновидности на камъка. Освен скъпия зелен вариант на топаза, в бижутерията може да се открият и още по-луксозни изделия с този минерал. Обикновено става дума или за златист топаз, или за розово. Златистият топаз обаче е по-скоро нож с две остриета. Един неопитен потребител лесно може да бъде подлъган с евтиния жълтеникаво-кафяв топаз, предлаган му като златист. Златистият топаз обаче се отличава с по-силен блясък и наситеност в нюанса. От друга страна, розовият топаз е повече от рядкост. Той се среща изключително трудно в природата. Затова и цената му е значително по-висока от останалите разновидности на камъка. Розовият топаз е популярен в Русия, където има находища с него. Символиката му се свързва с надеждата, с борбата за по-добро бъдеще, със силата на мисълта и волята в справянето с всяко препятствие по пътя към щастието. 
Бижутата с топаз са изтънчени и смели, изпъкващи и семпли. Начинът, по който те придава магнетизъм към визията ни, е очарователен и ярък. Ето защо от древността до днес, в модерните времена, когато могат да се намерят какви ли не скъпоценни камъни, топазът винаги е определян като най-запомнящия се и открояващ минерал за обеци, пръстени и колиета. 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ