СТАТИИ

Най-фаталните често срещани грешки при организиране на сватба.

16 Юли 2020

СПОДЕЛИ

Кои са най-важните и съществени стъпки за подготовка на сватба? Възможно ли е да имам голяма сватба в рамките на напълно разумен бюджет? Кои са нещата, които трябва да направя първо и да не забравям да свърша накрая в самия голям ден? Това, със сигурност, са въпроси, вълнуващи всяка млада двойка, на която и предстои да мине под венчалото. И макар съвременната концепция за сватба обикновено е едновременно пищна и строго планувана, за съжаление, много често било то от силното вълнение, или краен перфекционизъм сме склонни да допуснем фатални грешки, способни да провалят цялото тържество. Нека ви запознаем с най-често срещаните грешки при организиране на сватба, за да сте предварително подготвени за ключовите моменти в подготовката и да изживеете празника, който заслужавате. И който трепетно сте очаквали цял живот!
жена води бележки, организира сама сватба

Синдромът „Мога и сама“ при организиране на сватба 

Много амбициозни жени попадат в плена на този синдром. Резултатът често е бедствие не само за булката, но и за близките й. С наближаването на датата такъв тип план за организация на сватба буквално започва да се сгромолясва пред макар и силно мотивираната младоженка. Истината е, че сватбата е събитие, което изисква наистина огромен капацитет от знания, умения и сръчност. Търси се находчивост, гъвкавост и креативност. А освен това, силните емоции често правят с нас така, че неволно да забравяме важни неща (представяте ли си, например, в стремежа да се справите сами с плана за организация, да забравите своите сватбени халки у дома, а тържеството да е в друг град?). Не е задължително дори да прибягвате до услугите на сватбени агенти, които от конец до игла да изпитат всеки детайл на събитието. Помощта обаче е задължителна. Дали ще са ваши близки, или професионалисти, те ще държат нещата в контрол, а вашата роля в крайна сметка е да се забавлявате и да изживявате най-красивите и романтични трепети в живота си. 
Двойка при сватбен агент за организация на сватба.

Не се притеснявайте да „редактирате“ в движение каквото и да е било в организирането на сватбата 

Ето затова плануването предварително е толкова необходимо. Не само при сватбите, но и при всякакъв тип официални събития, често представите ни значително се разминават с реалността. Понякога, смятаме, че нещо звучи страхотно и постижимо, но се оказва обратното. Докато организирате своята сватба, ще се сблъскате с чуждото мнение, което в немалко случаи ще ви се стори логично. Послушайте го, особено ако идва от човек, който вече е минал през това. Със същата увереност се вслушвайте и в съветите на професионалистите. Собствениците на ресторанта, който сте избрали за тържеството, със сигурност знае по-добре от вас кое би било подходящо за меню на лятна сватба и колко дълга да е специалната програма.  
бележник, органайзер, тетрадка за записки.

Фразата „Има време“ може да прекърши и най-подробния план за организация на сватба 

Защото, всъщност, в повечето случаи време няма и най-често срокът е „за вчера“. Да започнем с изнесения ритуал, относно който в общината ще разберете, че не може да се състои на която и дата пожелаете. Някои двойки, например, които държат на конкретен ден, са принудени да чакат цяла година. Запазването на дата за фотограф, място за тържеството и дори, понякога за прическа при известен стилист, е редно да става минимум половин година предварително. Изпращането на поканите, между другото, също трябва да стане максимално рано. Не разчитайте на случайността и всички гости да са готови да пренебрегнат ангажиментите си и да се явят на големия ви ден. Планувайте напред, защото в противен случай един-единствен детайл от цялата организация на сватба може да провали голямото събитие. 
Програма на събитията в сватбения ден и бижута за сватата.

Вманиачаването в перфектното организиране на сватба е крайност, която не ви препоръчваме

Обикновено, бъдещите булки са по-склонни да прекаляват със стриктната организация на сватбата. Самото плануване в детайли на всеки един момент от големия ден няма нищо лошо и дори е похвално. От друга страна, ако границата бъде премината, то може да докара до пълна лудост младоженците. Важен е балансът и красивият момент да не се превръща в повод за излишно предварително напрежение. Ето защо често сред най-добрите съвети за организация на сватба е именно използването на професионални услуги. Те може и леко да оскъпят събитието, но пък ще ви позволят да му се насладите пълноценно. Много младоженци, особено тези, които плануват големи и пищни събития, споделят, че подготовката дотолкова ги е изтощила, че в големия ден са се чувствали като на сън, но съвсем не в положителния, романтичен смисъл на думата. 
Табела за сватба.

Как да организираме сватба с ограничен бюджет?

Съобразяването с бюджета е сред най-важните съвети за организация на сватба. Без тази стъпка рискувате да пропуснете важен етап или елемент от събитието. От друга страна, една красива сватба не е задължително да бъде скъпа. Особено, ако не плануване организиране на сватба с повече от 200 човека. Ставали сме свидетели на прекрасни сватбени събития в скромен формат с до 100 човека, изпипани до най-малкия детайл. Тайната в случая, обаче е не само перфектната организация, но и умното разпределение на средствата. Обикновено, най-скъпите моменти са евентуалните нощувки за гостите, менюто в ресторанта и не на последно място, булката – от булчинската рокля до разкрасяващите процедури. Чудесна идея е да поверите на кумата и шаферката да ви изберат бижута, фризьор или обувки под формата на сватбени подаръци. Ако ще имате много гости, които ще пътуват от други населени места, изберете хотел или комплекс, в който да се осигурят нощувките и да бъде организирано тържеството. Често, хотелиерите са склонни да ви направят добра бюджетна оферта, в случай че ще ползвате пълния им набор от услуги. Разходите по фотографските услуги, също могат да бъдат спестени, ако родителите ги поемат вместо подарък, или ако изберете познат любител на фотографията с доказани умения. 
В крайна сметка това е вашият голям ден. Това е вашата сватба. Макар събитието да има изискуеми задължителни ритуали и традиции, винаги можете да прекроите индивидуалното си организиране на сватба по собствено усмотрение. Правилата са си ваши, защото това е вашето ново бъдещо семейство. И на първо място сега, когато организирате голямото събитие, а и после, когато градите стъпка по стъпка своя нов живот, от значение сте вие. Не забравяйте, че най-важното в този ден се състои само от две букви – „ Да“. Другото е само вашето виждане за това как да го отпразнувате и как да покажете уважение към близките си, които ще споделят с вас това „Да“.  

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ