СТАТИИ

Как се прави съвременен годеж ?

06 Февруари 2020

СПОДЕЛИ

Ако приемем брака за юридическото измерение на любовта между двама души, а сватбата – за празника по повод сливането на две копнеещи една за друга души – то как тогава бихме определили годежа? За мнозина, годежът е формалност, предпоставка за бракосъчетание и нищо повече от заветното „Да“. От друга страна все още има много хора, за които годежът е не просто важен, ами и по-вълнуващо и интимно събитие дори от самото сватбено тържество.  Без значение дали ще спазят старите традиции и обичаи, или романтичното предложение за брак ще бъде по-скоро оригинално, модерно и в духа на съвременния начин на живот, годежът макар и незадължителна, е емблематична и красива прелюдия към сватбата, спомен за цял живот, миг, посветен на пълна всеотдайност, пламъчето на пожара, който всяка двойка си пожелава да поддържа жив през целия си съвместен път. 

 

Мъж предлага годеж с годежен пръстен на момиче.

 

Годежът „едно време“ – очарователна фолклорна приказка с изобилие от впечатляваща символика.

Традиционна българска сватба, носия, годеж.

Векове наред годежът е следвал точно определен сценарий, наситен с множество красиви традиции и обичаи. В миналото годежът не е бил въпрос на желание за романтика или признак на добро възпитание и уважение към родителите на девойката от страна на младоженеца. Напротив, „искането на булката“ е имало своите собствени правила и значимост точно както и самата венчавка. За разлика от съвременния годеж, в който основно мъжът показва по най-искрен и романтичен начин чувствата си към половинката, сватосването или просенето (така се е казвал годежът преди) е имало за цел сродяване на двете семейства. И ако модерният годеж в повечето случаи предполага показност и публичност, позволяващи на мъжа да изкрещи пред целия свят колко обича жената на сърцето си, преди той се е правил тайно. Идеята е била бъдещият жених да не се изложи в случай на евентуален отказ от страна на семейството на девойката. В днешно време, освен това, трудно можем да си представим мъж, искащ на обичаната от него жена от родителите й. Това е стар обичай, но ще признаем, че спазен днес, той би събудил изключително силен повод за гордост, умиление и почит. Нещо повече – вместо годежен пръстен за бъдещата булка, женихът и неговото семейство е осигурявало подаръци на родителите на девойката. Мъжете от дома на младоженеца отивали в дома на своята бъдеща снаха и там те искали разрешение  от семейството. Този ритуал познаваме като малък годеж. Ако родителите се съгласят, на следващия ден в дома на момичето се устройва тържество с близки и приятели на двете семейства, тоест правел се голям годеж. На него се уточнявали какви сватбени подаръци ще си правят бъдещите роднини. Съществувало неписано правило за дата на сватбата да се насрочва ден не по-късно от една година след годежа. 

С малко любовно вдъхновение или професионална помощ съвременният годеж може да е не по-малко атрактивно и запомнящо се събитие.

предложение за годеж с пръстен с диамант
Днес, годежът се разбира повече като оригинално предложение за брак. На него мъжът разкрива по възможно най-красив и романтичен начин чувствата си. Ако неговата избрана бъдеща булка се съгласи, годеж се прави по желание, в тесен или широк кръг, без значение и конкретно предписание за точни ритуали. Няма значение и дали годежът ще се състои в дома на младоженеца, или този на девойката. Най-често свързваме съвременния годеж с избора на перфектния годежен пръстен. Той е олицетворение на вричане във вярност и начало на съвместния живот за младото семейство. За много мъже идеалният годежен пръстен е скъпият годежен пръстен. Разбира се, и в съвременния годеж си има неписани правила – например, че пръстенът трябва да е с диамант – но цената на бижуто, определено най-значителната част от предложението за брак. Така например, за някои дами фактът, че техните половинки са уцелили размера на годежните пръстени свидетелства за силна връзка, за това, че мъжете наистина ги познават добре. Поднесен по необичаен начин и пръстенът на по-ниска от средната за пазара цена изглежда зашеметяващ и доказва искрените чувства на един наистина влюбен мъж. Някои жени дори твърдят, че неповторимото предложение за брак е много по-важно от цената на годежния пръстен и за тях, луксозния меден месец е много по-добра инвестиция, която бъдещите им съпрузи биха могли да направят. И все пак…

Има ли универсална формула за избора на перфектния пръстен за годеж?

Така както няма универсална формула за стабилна връзка, няма и конкретни правила в избора на годежен пръстен. Но следвайки няколко фундаментални правила, мъжете биха могли да впечатлят половинките си изненадващо добре дори никога да не са им подарявали бижута или да са били романтици. 
годежен пръстен с диамант, щастлива двойка

  • Вярвайте в интуицията си. Има годежни пръстени, които в мига щом ги видите, осъзнавате, че те са точно за тях, за любимите ви същества на този свят. За съжаление, мъжете не са склонни на импулсивни покупки така, както жените са. Господата са много по-практични в пазаруването и предпочитат да обмислят решението си обстойно, преди да заплатят за дадена стока. 

красив златен годежен пръстен с голям диамант

  • Търсете символика в годежния пръстен – знак, чувство, елемент или дизайн, който по някакъв начин да отговаря на същността на вашата дама. Не възприемайте този съвет буквално, по-скоро се опитайте да четете между редовете. Ако жената на вашето сърце е силна, уверена, амбициозна и решителна личност, тя заслужава масивен, а защо не по-ексцентричен годежен пръстен. За по-чувствителните и нежни дами, заложете на нещо фино, елегантно и дори в известна степен семпло и класическо. 

годежен пръстен с диамант на ръката на булка
  • Изберете годежен пръстен за нея, без да се съобразявате с модни тенденции, чуждо мнение, предразсъдъци или остарели традиции. Ако ще предлагате брак на своята избраница пред „публика“, не мислете какво ще си помислят останалите и дали те ще одобрят пръстена. 

Годежен пръстен с диамант
  • Годежният пръстен е символ на признание и уважение, обич и всеотдайност. Той не е повод за показност или възможност да се доказвате, поправяте стари грешки, да имитирате любов. Начинът, по който го поднасяте пред своята любима, често може да заслепи и най-големия диамант, но и обратно, да накара един превъзходен годежен пръстен да изглежда нелепо пред недодяланото и неизпипаното ви предложение. 

златен годежен пръстен с диамант и сватбени обувки

Без значение дали ще изберете да следвате народните обичаи и традиции, дали ще използвате собственото си креативно мислене и артистичност, или ще заложите на комбинацията от силни чувствати професионална помощ за организацията на идеалния годеж, не забравяйте, че той най-вече е едно начало, а всяко начало заслужава да бъде съвършено и изпипано докрай, емоционално и зареждащо, за да носи единствено положителни емоции и щастие след себе си. 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ